Realistisempi Rhino APC - Osa 1: Mittakaavoista ja muusta

Ostin taannoin Kädentaidon messuilta kahdella eurolla Timo Nyyssösen Pienoismallirakentajan käsikirjan, ja nyt aikani sitä lueskeltuani innostuin siinä määrin kirjassa olleista ohjeista ja muusta, että päätin rakentaa realistisemman ja 40k:n space marineiden mittakaavaan paremmin sopivan Rhinon. Ja koska oma, alkuperäinen MkIb on ns. kamalassa kunnossa.

Sen lisäksi, että osia on murtunut irti, on keskiosa maalattu emalimaalilla... maalinpoistoa en ajatellut yrittää ;P


Minua on jo pidempään korvennut Games Workshopin tankit, koska ne eivät ole samassa mittakaavassa jalkaväen kanssa. Ymmärtääkseni tankit ovat noin 25% pienempiä johtuen mm. hinnoista ja siitä, että pienemmät tankit mahtuvat paremmin pelipöydälle. Esimerkiksi superraskaat tankit olisivat puolimetrisiä - tai ylikin - järkäleitä, ja Land Raiderkin luultavasti lähemmäs 30 senttinen. Tähän voisi kommentoida vaikka mitä GW:n hinnoista, mutta tuo "mahtuu paremmin pelipöydälle" on mielestäni huono selitys. Superraskaiden tankkien tai titaanien paikka ei mielestäni ole tämän kokoluokan peleissä muutenkaan, kun konfliktit ovat kuitenkin kohtuullisen pieniä. Voi jospa vaikka GW suuressa viisaudessaan toisi takaisin Epicin, ja tekisi vielä 40k:n ja Epicin väliin mittakaavallisesti sopivan tankkimättöpelin...

No, ei siitä sen enempää. Luulen, että tankkien mittakaava on mitä on, koska joku joskus 80-luvun lopulla teki todennäköisesti kustannussyistä päätöksen, jonka seurauksista kärsimme vieläkin. Ja epäilemättä hinnalla on oma tekemisensä asiassa, isompi malli maksaa enemmän tehdä kuitenkin.

Toinen häiritsevä tekijä on ollut yksityiskohtien puute ja epämääräinen tarkkuus, ja nyt viimeisimpänä epäuskottavat ratkaisut malleissa, kun ei olla otettu huomioon missä ne kaikki osat ovat ja minne ne mahtuvat - huolimatta siitä, että esimerkiksi Imperial Armour-kirjoissa on esitelty yksityiskohtaisia teknisiä piirroksia. GW olisi tehnyt viisaasti, jos olisivat ottaneet palkkalistoilleen yhden tankkeja ja niiden toimintaperiaatteita hyvin tuntevan henkilön.

Miten määritellä Rhino-mallin "oikea" koko?

Mietin ensin, että olisin ottanut yleisesti hyväksytyt mitat (660 x 450 x 360cm)ja kääntänyt ne suoraan 28mm (~1/60) mittakaavaan, mutta tuloksena olisi ollut juurikin kaupasta löytyvän mallin koko. Kuka tahansa joka katsoo space marinea ja Rhinoa vierekkäin ymmärtää, ettei kymmentä (+kuski) ukkoa saa mahdutettua tuohon tilaan kuin leikkelemällä ne kappaleiksi, joten GW:n mitat eivät käy. Jossain forum-keskusteluissa Rhinon koosta olen nähnyt verrattavan Rhinolle annettuja mittoja sen esikuvana käytetyn M113 APC:n mittoihin. Kommentoija sanoi, että Rhinolle annetut mitat ovat uskottavia, koska ovat niin lähellä esikuvaansa, jonne mahtuu mukaan 10 tyypin ryhmä. Anteeksi vaan, mutta täysin panssaroidun space marinen vertaaminen normaaliin ihmiseen on aika typerää, etenkin kun ottaa huomioon, ettei space marinen panssari jousta kuin nivelistä.

Tyytymättömänä "virallisiin lukuihin" päätin mittailla avaruusmosuria ja rakentaa Rhinon näiden mittojen ympärille. Olkasuojuksien kohdalta figun leveys on noin 20mm ja paksuus noi 15mm (reppu mukan lukien). Muutamaa vektoria myöhemmin kasassa oli seuraava luonnos:
Sisätilojen mallina on käytetty M113:a (no, paria kuvaa mitä siitä näin), eli hyypiöt istuvat selät vastakkain kahdessa neljän rivissä, ja kaksi edempänä ampumaluukuilla. "Virallisen" tiedon mukaan tyypit olisivat 3 x 3 muodostelmassa, ja kuski ja kessu edessä, mutta jotenkin ei istu minun mieleeni, että osa ryhmästä seisoo. Myönnettäköön, että tässä asetelmassa pienen ongelman muodostaa raskaat aseet, joita ryhmällä saattaa tyypistä riippuen olla jopa neljä. Ehkä ne ovat seinälokeroissa? Jokatapauksessa, istuimet ovat ylösponnahtavaa mallia, joten kun ryhmä lähtee liikkeelle, eivät ne estä liikkumista.

Mitkä ovat sitten tämän mallin mitat? Korkeudesta en vielä tiedä, mutta malli on 170mm pitkä, 103mm leveä. Saman kokoinen kuin Land Raider. Alkuperäinen Rhino-malli on 115mm pitkä ja 75mm leveä. Mittasuhteiltaan tämä layout vastaa kutakuinkin kaupasta löytyvää mallia, olkoonkin että tästä tullee matalampi profiililtaan.

Kommentit