Maalinpoisto figuista

Joskus tulee vastaan tilanne, että ukkelista pitää poistaa maalit syystä tai toisesta, ja siihen pitäisi löytää joku sopiva myrkky. Päätellen Sotavasara-foorumin pitkähköstä keskustelusta aiheesta, tämä on tainnut tuottaa päänvaivaa muillekin kuin itselleni.
Koska minua ei hirveän paljon kiinnosta kuluttaa tähän suuria summia rahaa tai vaivaa, olen päätynyt tutkailemaan muita vaihtoehtoja kuin markkinoilla nimenomaan tähän tarkoitukseen myytäviä tuotteita. Noita mömmöjä ei aina löydy ihan helposti ellei satu asumaan suuremmassa kaupungissa, mistä löytyy pienoismalliharrastukseen erikoistuneita liikkeitä, eikä heidänkään valikoimissa välttämättä niitä ole.
Alla on omat kokemukseni muutamasta aineesta, joita olen kokeillut vaihtelevalla menestyksellä. Käsittelen tässä muovia ja metallia, hartsivalmisteisiin en ole perehtynyt, enkä erityisemmin siitä materiaalina pidä sen haurauden takia. Poistetut maalit ovat olleet akryylimaaleja, tosin muutamasta tapauksesta en ole aivan varma.


Asetoni

Asetonia löytyy helposti supermarketeista, ainakin Prisman valikoimassa on Mastonin 450ml purkki vajaan kuuden euron hintaan, eli halpaa on.
Periaatteessa asetoni on ihan toimivaa tavaraa maalinpoistoon ja toimii nopeasti, mutta soveltuu ainoastaan metallifiguihin. Muovin se liuottaa nopeasti maalien ohella.
Käyttö on helppoa: laita ukot purkkiin (ei muovia!) ja kaada asetonia päälle kunnes ovat peitossa. Odota vartti, ja poimi ukkeli jollain työvälineellä purkista ja harjaa hammasharjalla maalit pois. Samaa litkua voi käyttää monta kertaa tehon ihmeemmin siitä kärsimättä.
Ongelmia itselleni aiheutti asetonin nopea haihtuminen, ja maalit tuntuivat jämähtävän takaisin kiinni ukkoon vähän ajan kuluttua kun ukkeli oli kuivahtanut. Lisäksi pienistä koloista oli hankala harjalla saada maaleja lähtemään, joten vaadittiin useampi liotus ja nuppineula, ennenkuin figu oli puhdas. Lisäksi asetoni on... miten sen sanoisi... ohutta, eikä se paisuta maalikerrosta (kuten muut tässä käsitellyt aineet tekevät) niin, että se lähtisi helposti pienistä, ahtaista koloista.


Nitromors

Nimenomaan järeään maalinpoistoon tarkoitettu aivan järkyttävän hirveän hajuinen ja todella myrkyllinen mönjä. Löytyy esimerkiksi Motonetistä, mutta on aika kallista.
Tätä koitin, koska sitä löytyi valmiiksi kotoa, kun oli pitänyt muualta poistaa maalia. Tämä toimii ja on erittäin tehokasta, mutta käyttöä varten pitää varautua suojahanskoin ja tehdä homma hyvin ilmastoidussa paikassa. Ja tämä ei myöskään käy muoville.
Sivele ukkeli mönjällä, anna vaikuttaa noin vartti ja pese hammasharjalla juoksevan veden alla (mutta viemäriin ainetta ei saisi päästää...). Voit myös upottaa ukkelit mönjään, mutta tämä on geelimäistä ja tahmeaa, joten se ei välttämättä ole hyvä ratkaisu.
Aineen ongelmana on sen myrkyllisyys ja hinta, eikä tälläkään saa kerrasta puhdasta jälkeä kovinkaan hyvin. Kaikki ukkelit mitä Nitromorsilla käsittelin, jouduin käsittelemään uudelleen.


Mäntysuopa ja Mänty-Tolu

Sotavasaran maalinpoistoketjusta löysin tämän vinkin, ja niin outoa kuin se onkin, nämä toimivat! Parasta on, että mäntysuopaa löytyy melkein jokaisesta marketista eikä se maksa paljoa. Parasta näissä on myrkyttömyys, ja liemet voi huoleti kipata viemäriin. Hajukin on vaan bonus, tulee mieleen vasta pestyt matot ja kesä. Vaikuttava aine on mäntyöljy, ja ero näillä on lähinnä se, että Tolu on nestemäisempää. Voi olla, että muutkin Tolut toimivat, mutta hain kaupasta nimenomaan tätä mäntysuovasta saamieni hyvien kokemuksien takia. Tarvitsin vain jotain nestemäisempää.
Mäntysuovan ja Mänty-Tolun huono puoli on niiden hitaus. Figuja pitää liottaa päivätolkulla, ennenkuin maalit alkavat kunnolla irrota, mutta ne kuitenkin irtoavat. Aineet soveltuvat sekä muoville, että metallille. Omien kokemuksieni mukaan muovista kuitenkin irtoaa huomattavasti huonommin. Samaa lientä voi käyttää useamman kerran, mutta mäntysuopa saattaa alkaa hyhmääntymään jossain välissä jos ei ole ilmatiiviissä purkissa.
Maalia poistettaessa suosittelen käyttämään hammastikkua, nuppineulaa tai muuta vastaavaa terävää esinettä. Maalit saa parhaiten syvänteistä irti, kun ei harjaa ukkelia, vaan riisuu ukon hellästi noilla teräaseilla. Tämä on kuitenkin hidasta toimintaa, mutta oudolla tavalla tyydyttävää, kun saa suuria pintoja kerrallaan otettua irti. Saippuat kannattaa kuitenkin huuhdella ensin pois ja ukkoa kuivata hieman. Tuoreeltaan maalit saattavat olla hieman liian löllöjä ja kumimaisia, ja omien havaintojeni mukaan kannattaakin antaa tyyppien kuivua hetki ennenkuin aloittaa riisumisen. Mäntysuopa tuntuu myös toimivan pikaliimaan vähän.


Tikkurilan Pensselipesu

Facebookin Oldhammer Communityssä oli juttua maalinpoistosta, ja eräs suomalainen sitten suositteli tätä, joten pakkohan sitä oli koittaa. Ainetta löytyy ainakin K-Raudasta, ja hinta on litran purkille seitsemisen euroa, eli huokeaa tavaraa.
Tämä on kokeilemistani aineista ehdottomasti tehokkain ja käyttömukavuudeltaan ykkönen. Toimii sekä muoville, että metallille. Pensselipesu on suhteellisen myrkytöntä ja hajutonta, mutta jos paljon meinaa figuja putsailla, niin kannattaa pistää jotkut kumihanskat käsiin, sormet kuivuvat ikävästi muuten. Laimentamatonta litkua ei saa kipata mihinkään, vaan on toimitettava ongelmajätteen keräykseen. Sama liemi tosin toimii hyvin useammankin kerran, vaikka ulkonäkö muuttuu karseaksi.
Homma toimii kuten muissakin aineissa, eli ukot purkkiin, litkut päälle, odota, harjaa juoksevan veden alla. Itse olen odottanut yön yli, mutta toiminee nopeamminkin. Tämä on kokeilemistani aineista ainoa, jolla saa nopeasti kerralla puhdasta, ja toimii oikein hyvin hammasharjalla harjattuna - maalit lähtee pääsääntöisesti hyvin myös syvänteistä ja hankalista paikoista, ja ne mitkä ei lähde on helppo poistaa hammastikulla tai neulalla. Tämä tavara liottaa myös Erikeeperin, joten jos olet kuten minä ja välillä tuhoat pensseleitä kuivattamalla niihin kyseistä liimaa, tämä pelastaa.

Kommentit